RS Feva Országos Bajnokság visszatekintés

  • augusztus 4, 2018

Először avattak magyar bajnokot RS Feva osztályban

Kovács Herbert és Farkas Bence, a KYK VSE versenyzői nyertek


 

Balatonfüred, 2018. augusztus 1. –  Jó hangulatú, rendkívül sikeres versenyen avattak első ízben magyar bajnokot az RS Feva nemzetközi ifjúsági osztályban. Változatos szélviszonyok között, hét futam után a keszthelyi KYK VSE versenyzői, Kovács Herbert és Farkas Bence, kiváló vitorlázással, öt futamgyőzelemmel szerezték meg a bajnoki címet.

Bár a nagy klubok – a BYC kivételével – távolmaradásukkal tüntettek, 15 hajóból álló lelkes mezőny gyűlt össze a VGYE, az osztályszövetség és az MVSz közös rendezésében megvalósuló versenyre. A kétszemélyes, világszerte népszerű, utánpótlás-nevelő versenyhajóban már néhány éve rendeznek flottabajnokságokat, amelyek mezőnye az idei első OB-ra megduplázódott. „Nagyon örülünk, hogy a távoli Keszthelyről, Fonyódról és Balatonmáriafürdőről is érkeztek versenyzők, és azt gondolom, hogy a sikeres bajnokságon felbuzdulva jövőre már jóval több csapattal számolhatunk majd” – mondta Náray Richárd főszervező a díjkiosztó után.

A verseny július 27-án, pénteken, az 50. Kékszalag Erste Nagydíj kulisszái előtt, a Vitorlás téren tartott megnyitóval kezdődött. Holczhauser András az MVSz főtitkára köszöntötte a fiatal vitorlázókat, és sok sikert kívánt nekik.  Sajnos a – nagyhajókat is megviselő – gyenge szélben nem lehetett futamot tartani. A mezőny a Hajógyári-öbölben várakozott, ám Igali Csilla egy óra várakozás után végül a partra vezényelte a flottát

A szombati nap sem indult biztatóbban, annak ellenére, hogy a rendezők már reggel 8.30-ra a kikötőbe rendelték a vitorlázókat. Dél körül azonban megérkezett a meteorológia által ígért termikus szél, és a Füred előtt kialakuló könnyű 6-8 csomós, egyenletes, gyönyörű délnyugatiban a Koloska Marinával egy magasságban sikerült négy kiváló futamot rendezni. A rendezőgárdát dicséri, hogy szinte percre tartották a 45 perces futam-célidőt.

A csapatok rendkívül komoly küzdelmet folyattak a pozíciókért, ám Kovács Herbert és Farkas Bence duója kiemelkedett közülük, mind a négy futamot megnyerték. A dobogós helyekért nagy csata folyt a VVSI-s Kemény Zsombor és Szörényi Mihály, a Vagabund versenyzői: Kocsis Gergő Boldizsár és Stamler Kata Zsolna, valamint a VGYE-s Őrszigethy Botond és Náray Ágoston kettősei között.

A futamokat követően az előző évek flottabajnokságait idéző vacsora várta a gyerekeket a parton. Az RS Feva versenyekre az egész világon jellemző a rendkívül jó hangulat, közös bulik és egymás segítése – itt sem volt ez másképpen. A vacsorára felszolgált kiváló bolognai mellett minden reggel bőséges reggeli és uzsonna várta a csapatokat a parton. A motorosokba, kísérőhajókba bekészített ásványvizek kísérték a gyerekeket a forró időjárásban, míg a nevezésen szétosztott egyedi kulacsokkal is támogatták a csapatokat a rendezők. Az egész verseny alatt tíz fő önkéntesből álló parti csapat segített a hajók sójázásában és a kocsik mozgatásában, az ételek szervírozásában.

Vasárnap reggel erősödő pöffös északnyugati várta a csapatokat, akik hősiesen esve-kelve értek ki a versenypályára, amelyet Igali Csilla a kisebb hullámzás miatt a Hajógyári-öbölben helyezett el. A 15 csomó körüli alapszélre a rajtig 18-20 csomós ráfújások érkeztek, de a csapatok gyorsan alkalmazkodtak a helyzethez, és a futam alatt mérséklődő szélben már nem volt borulás. Az keményebb időben a VVSI-s Kemény-Szörényi duó tudott nyerni, a keszthelyi párosnak ezúttal a második hely jutott.

A napi második futam már a rendezőket is próbára tette: jelentősen gyengült a szél, de a gárda gyorsan reagált: összébb húzták a pályatengelyt, és a második kreuz végén „S” lobogóval befuttatták a mezőnyt, megmentve ezzel az összességében hatodik futamot.

Ezután Igali Csilla ismét a Kerekedi-öböl felé vette az irányt, mert ott még volt remény némi szélre. Ezúttal is igaza lett: egy óra várakozás után kellemes 6-8 csomós északi szél kerekedett, amelyben meg lehetet tartani a hét futamra kiírt bajnokság utolsó futamát, amely már a helyezésekről döntött. A végeredmény a mellékelt eredménylistában található. A legalább három hajót felvonultató klubok számára kiírt hagyományos versenyt a keszthelyi KYK VSE nyerte.

„Az RS Feva mezőny sportszerűségből és vitorlázásból is jelesre vizsgázott, remekül helyt álltak a különböző viszonyok között. A rendezés és a szervezés magas színvonalon zajlott a parton és a vízen egyaránt, köszönet érte Sármay Berninek, Náray Vilmosnak, Igali Csillának és mindazoknak, akik ott voltak a rendezvényen. Ne feledkezzünk meg a Kékszalagon dolgozókról is, akik elviseltek és segítettek minket a Kékszalag közben is…” – hangsúlyozta Náray Richárd főszervező, aki azt is elmondta, hogy az RS Feva mezőny számára az igazi verseny még csak most következik: néhány napos edzőtábor után augusztus 3-tól következnek az Európa Kupa futamai, amelyre már külföldi hajókat is várnak.

OB eredmény