Sikeres hazai és nemzetközi áttörés az RS Feva osztályban

  • szeptember 17, 2018

RS Feva Európa Kupa 2018


 

Legfiatalabb elismert ifjúsági hajóosztályunk, az RS Feva idén nyáron igazi áttörést hajtott végre. Az első országos bajnokságon 6 klub 30 versenyzője küzdött a bajnoki címekért és helyezésekért, és a nemzetközi szövetség átgondolatlan versenynaptár-változtatásai ellenére is sikerült közel húsz egység részvételével megszervezni az első jegyzett nemzetközi RS Feva versenyt, egy Európa Kupát Magyarországon.

A rendezőgárda jelesre vizsgázott, és a külföldi résztvevők és a nemzetközi zsűri biztosan jó hírét viszi a versenynek, amelyre jövőre minden bizonnyal többen érkeznek majd külhonból és a most még visszafogottan aktív magyar klubokból is.

Az osztályszövetség július végén és augusztus elején összefüggő tizenegy napos programot szervezett a résztvevőknek Balatonfüreden, a Nemzetközi Vitorlás Központban. A Magyar Vitorlás Szövetség támogatásával zajló eseménysorozat első része a magyar bajnokság volt, amely a Kékszalaggal egyidőben zajlott. Ezt egy négynapos nemzetközi edzőtábor, majd pedig az Európa Kupa követte.

A jól felépített program és a kiváló szervezés folyamatosan segítette a versenyzők fejlődését a versenyek és az edzőtábor alatt. Majoross Bea és csapata olyan „klinikát” tartott, amely egyszerre mélyítette el a gyerekek taktikai, technikai és elméleti vitorlázótudását.

Az Európa Kupa első – regisztrációs – napjának délutánján próbafutamra került sor. Az 5-7 csomós szélben a teljes mezőny több mint fele próbálgatta a pályát és hajósebességét. A próbafutamon is érezhető volt a néhány nappal korábban zárult bajnokság top hajóinak dominanciája, ám a HVSE és a VGYE csapata is ügyesen zárkózott fel a vezető egységekhez.

Az első magyarországi RS Feva Európa Kupa megnyitójára a balatonfüredi Kisfaludy színpadon került sor, ahol Holczhauser András, az MVSz főtitkára, Sipos Péter főrendező és a szervezők képviselői nyitották meg a versenyt.

A két első futam is gyenge szelesnek bizonyult, a versenyzők 5-6 csomós szélben teljesítették a pályát. A versenyen az OB-n az osztályban bemutatkozó Kovács Herbert – Farkas Bence keszthelyi páros ismét bizonyított, miközben a HVSE Tósoky Zsófia – Fülöp Noel párosa magabiztosan hozta a második helyet. A harmadik és negyedik helyen Őrszigety Botond – Náray Ágoston és Korbuly Sarolta – Nagy Csenge páros követte őket. A külföldi versenyzőket próbára tette a balatoni forgolódó, gyenge szél, nem tudtak beleszólni az első helyekért folyó küzdelembe.

A verseny második napja sem hozott több szelet. A rendezőgárda a reggeli órákban mindössze egy futamot tudott megtartani a tervezett négyből. A harmadik futamon a VGYE egységei OCS értékelést kaptak, s hibájuk révén elvesztették esélyüket a dobogóra. A mezőny első fele hozta a „megszokott kötelezőt” így az első és a második hely sorsa nem változott, míg a harmadik helyre az addig ötödik hatodik helyen tanyázó Kemény Zsombor – Szörényi Mihály páros a Vagabund VSE egyesületből jutottak fel.

A verseny harmadik napján a krónikus szélhiány miatt nem volt lehetősége a rendezőknek további futamokat rendezni. A parti várakozást a nemzetközi zsűri előadása, valamint a főrendező versenyelméleti útmutatója tette színesebbé.

Parti programokban viszont nem volt hiány. Péntek este az RS Feva Crew Party zenével várta a táncos kedvű versenyzőket, míg napközben játékos foglalkozások, reggeli és vacsora tartotta a lelket a sportolókban. A kikötő területén az RS Sailing és a Magic Marine technikai sátrában vásárolhatták meg a versenyzők a hajókhoz szükséges kiegészítőket, amelyeket az RS Sailing szakemberei fel is szereltek a versenyeszközökre.

Az eredményhirdetésre a Nemzetközi Vitorlás Központban került sor, ahol Náray Richárd, az RS Feva osztályszövetség képviselője adta át a megérdemelt díjakat a versenyzőknek. Az osztály hagyományait követve külön díjazásba részesült a legjobb női, a legjobb vegyes és a legfiatalabb legeredményesebb páros is.

 

RS Feva Eurocup 2018 Hungary eredmények

 

Az RS Feva osztály rendezvénysorozata áttörést jelent a Magyarországon még fiatal, de nemzetközi szinten már komoly múlttal rendelkező hajók történetében. Erre építve a magyar RS Feva osztályszövetség 2018. októberében újra pályázik Európa Kupa és egy Európa-bajnokság rendezésére a Balatonon.