RS Jolle Kikötő

A balatoni kikötőket az elmúlt években folyamatos kritika érte azzal kapcsolatban, hogy tudatosan megfojtják a tóhoz illő, hagyományokban gazdag jolle-vitorlázást. A legtöbb kikötőben nincsenek sólyák, és többnyire még a legpatinásabb klubok is csak saját ifjúsági versenyzőik és klubtagjaik számára tartanak fent parti helyeket a svertes hajók számára. Ezen a helyzeten változtat most a Vitorlázó Gyermekekért Egyesület, amely Öreg-Tihanyból való elköltözése után, a Balaton egyik legnépszerűbb partszakaszán nyitja meg új jolle-kikötőjét.

„Régi álmunk teljesül most ezzel a projekttel: egyrészt versenyzőink és táborozó vitorlázóink számára sikerült balatoni telephelyet találni, másrészt tárolási és vízretételi helyet tudunk biztosítani mindazoknak a pártoló tagjainknak, akik egy-egy szép balatoni napon szeretnének egy jót vitorlázni saját jolléjukkal” – mondja Náray Richárd, az egyesület elnöke.

Az RS Sailing Center névre keresztelt bázison minden megtalálható, ami a jollevitorlázáshoz kell: nagy füves terület a sporteszközök tárolásához, öltözők és vizesblokk, a terület előtt ingyenes parkolóhelyek, és persze egy nagyszerű adottságú part, szinte azonnal mélyülő vízzel. A sólya is a helyére került, az edzőmotorosok számára épített stégekkel együtt így 2021. májusában már megindultak az első edzőtáborok és edzések is Káptalanfüreden a VGYE új jolle-kikötőjében!.

A jolleparadicsom várja mindazok jelentkezését, akik saját hajóval rendelkeznek és az egyesület pártoló tagjaként, alkalomszerűen vagy egész szezonban szeretnének használni hajóikat. A projekt megálmodói arra számítanak, hogy a hírre sok kert végében vagy sufniban porosodó RS hajó, Kalóz, 420-as, Laser vagy Finn előkerül majd, amelyeket gazdáik évek óta azért nem használtak, mert nem volt olyan kikötő, amely befogadta volna őket.

Káptalanfüred előnye az is, hogy központi helyen fekszik, így a Balaton északi partjának bármely településéről könnyen elérhető. Egy jolléhoz nem kell sok cucc: így ha jó a szél, akár biciklire pattanva is gyorsan meg lehet közelíteni a helyet. A versenyző vagy táborozó gyerekek szüleit is örömmel látják: amíg a srácok edzenek vagy versenyeznek, a család idősebb tagjai vízre tehetik hajójukat, és a vízről követhetik az eseményeket.

További információk: Vitorlázó Gyermekekért Egyesület | Náray Richárd elnök| telefon: +36 20 973 1633 | e-mail: richard.naray@vgye.hu