Bemutatták az RS PULSE58 teljesen elektromos edzőmotorosát

  • január 20, 2020

RS Electric Boat: Pulse58, egy új műfaj a merevaljú motorosok világában

Az RS Electric Boats, az RS Sailing vadonatúj testvérvállalata, ezen a héten elindítja a Pulse58-at – izgalmas, új, innovatív, 5,8 méteres elektromos RIB-jét. A két nap múlva a Dusseldorf Boot 2020 hajókiállításon bemutatásra kerülő Pulse58, 2 éves fejlesztő munka eredménye, amely úttörő jelentőségű, mint az első RIB motoros, teljesen integrált elektromos hajtással.

A hajóipar komoly lemaradással halad a gépjárműgyártók mögött, a káros anyag kibocsátás és az alternatív energia használatában, miközben a környezetbarát technológiák meghatározóak a jövőnk szempontjából. A világszerte kialakuló környezetvédelmi törekvések, trendek és a világszinten küszöbön álló törvénymódosítások, a hajózás merőben eltérő megközelítésére hívják fel a figyelmet, amely kiküszöböli a fosszilis tüzelőanyagot égető motorok környezetkárosító negatív hatásait.

Az RS Sailing 35 éves tervezési és gyártási tapasztalattal rendelkezik a nulla kibocsátású vitorlás hajók piacán, jelenleg is világelső a kishajó gyártók között. Az RS Sailing elkötelezett a fenntartható jövő ügyében! Az RS Puls58 tervezése és építése során egy bevált autóipari elektronikai szabályzó technológiát használt fel egy rendkívül hatékony elektromos hajtáshoz, amelyhez saját tervezésű – az elektromos hajtáshoz, és felhasználáshoz – optimalizált hajótest-formát kínál az ágazat bármely szegmensében használt hagyományos RIB-ek kiváltásához.

Az RS többszörösen díjnyertes fejlesztő csapata a kulcsfontosságú iparági szakértőkkel közösen irányított projektje a Pulse58, olyan elektronikus alkatrészeket használ vagy gondol újra nautikai használatra, amelyek már az autóiparban bizonyítottak. Az elektromos hajtás energiaszükségletét egy a padlóba épített tárolóban elhelyezett 57 kW-os akkumulátor biztosítja ezzel is javítva a RIB súlyelosztásán. Az akkumulátor akár 104 V-os energiát is képes leadni a RAD technológiás meghajtó egységnek. A RAD hajtás integrált, – a hajótestbe felhúzható hajtóegység – amely ikermotorokat táplál az agy nélküli hajtóműbe. Az elektronikus vezérlőrendszer ellenőrzi a hajtást, a motor vezérlését és az akkumulátor állapotát, valamint az elektromos hajtás teljesítményigényéhez szükséges döntési mechanizmust is, miközben sekély vízben automatikusan felemeli a RAD hajtás tribjét a hajótestbe.

A kormányállásba integrált Raymarine Axiom 7 ”érintőképernyő alapkivitelben szerepel a konzolon. A fejlett utvonaltervező és navigációs funkciók mellett az Axiom 7 megjeleníti a RADLink rendszerű motorok adója által biztosított energiatartalékot, monitorozza (ontime) hatótávolságot és az akkumulátor összes fontos adatát. A RADLink vezérlő rendszere elérhető Bluetooth és a 4G mobil kapcsolatokon keresztül és egy mobilalkalmazás segítségével, lekérdezhetőek, elindíthatóak távoli töltési és egyéb funkciók. A vezérlőrendszer rendelkezik távolról elérhető (mobiltelefonnal) „geofencing” funkciókkal, ami alkalmassá teszi a hajó mozgásának, használatának ellenőrzését, események, mentési koordináták tárolását. (Hasznos a kishajós haváriák és a későbbi eszköz mentések koordinálásában, valamint a versenyrendezésnél a bóják és pályajelek elhelyezésekor is.)

A Pulse58 merev testét és gumi hurkáit szándékosan az RS Sailing szakemberei villamos hajtására tervezték. A hajótest és a hypalon hurkák formája, a hosszú vízvonalhossz csökkenti a hydrodinamikai ellenállást, használat közben alacsony fordulatszámon való nagy teljesítmény leadását eredményezi, amely megfelel az „azonnali” villamosenergia-nyomatéknak, miközben stabil és kiválóan manőverezhető motoros hajót eredményez nagy sebességnél is. A mélyen a hajótestbe helyezett akkumulátorok csökkentik a súlypontot, növelve ezzel a kényelmet és a stabilitást. A Hypalon hurkák és a hajótesthez integrált kormányállás, a csúszásmentes padló a legmagasabb gyártási követelményeknek is megfelel, amire garancia az RS Sailing vitorlás hajóinak elismert színvonala, az évek óta bevezetett gyártásminőségi szabványai.

Az RS Sailing szakemberei nem csak a használatból adódó károsanyag kibocsátás mértékére ügyeltek. Pulse58 teste bioalapú infúziós epoxi-gyantából, újrahasznosított PET-mag anyagból és természetes forrásból származó bazalt- és lenszálakból áll. Ezek a szálak hihetetlenül erősek, merevvé teszi a testet, miközben energiaelnyelő tulajdonságuk a legvadabb használat mellett is kiváló. Az elmúlt években – különösen sikeres – az RS Aero és RS21 típusú vitorlások építésében szerzett gyártói tapasztalatok lehetővé tették az RS számára, hogy a világon jelenleg forgalmazott összes RIB rendszerű motorosai közül megalkossa a legkisebb környezeti lábnyommal rendelkező hajót. Az RS Sailing által használt innovatív laminátum könnyű és hosszú élettartamú még a legszélsőségesebb körülmények között is.

A hajó gyártása során keletkező környezetkárosító anyagok ellensúlyozására RS Electric Boats együttműködik a Tree Aid nevű környezetvédelmi szervezettel hogy a teljes építési ciklus folyamata, a végtermék 100%-ban szén-semleges legyen.

A csónak hatótávolsága a maximális sebességnél (>20 knots, 37km/h) legalább 65km, amely bőven megfelel az átlagos egy napos használatnak a vitorlás sportban és a kedvtelési célú hajózásban. A különleges szabadidős vagy edzői igényeket nagyobb kapacitású akkumulátorokkal ki lehet egészíteni. Az RS Puls58-as RIB motorosa alapkivitelben tartalmazza az 57KW/h kapacitású motorokat (akkumulátorokat), az elektronikus érintőképernyőt, a csúszásmentes fedélzetkialakítást, a RAD technológiájú motort és vezérlést a kormányállást és öt évig a szoftverfrissítéseket + 99 950 EUR áron.

A Pulse58 forradalmian új technológiának, és a benne rejlő jelentős innovációnak köszönhetően meghatározza RIB motorosok jövőjét megteremtve egy új motorcsónak műfaját. Az elektromos autókhoz hasonlóan a teljes elektromos hajtás megváltoztatja a gondolkodásmódot. Ezek a kis változások kulcsfontosságúak bolygónk jövőjének védelmében, amely alapvető törekvése az RS Sailing fejlesztőcsapatának.

További információk:
office@rs-sailing.hu
Náray Richárd: +36 20 973 1633