Rövid összefoglaló: RS Feva Getronics Magyar Bajnokság 2019

  • július 4, 2019

Tíz csodálatos futam, 16 nevezett egység az idei második RS Feva Magar bajnokság mérlege a balatonfüredi Szövi kikötőben. Tökéletes idő fogadta az RS Feva versenyzőket a 2019. június 28- július 2. között az MVSZ és a VGYE közös rendezésében megrendezett RS Feva Getronics Magyar Bajnokságon.

A verseny négy napja alatt a kiválóan teljesítő rendezőség – az első nap kivételével – minden versenynapon a maximális négy illetve két futamot rendezte meg, 7-17 csomós szélben, a Füred előtti versenypályán.

A Bajnokság végeredménye az utolsó napig nyitott volt. Az első 4 helyen álló hajók közül hárman is pontegyenlőséggel várták a keddi futamokat, ahol végül eldőlt a bajnokság sorsa. A verseny óvásoktól tarkított délutánjain a bíróknak is akadt dolguk bőven. Az utolsó versenynapon több óvást is beadtak az egyébként sportszerűen versenyző párosok.

Az RS Feva osztály idei Magyar Bajnoka a BYC színeiben induló Nagy Bendegúz – Madár Péter páros, a második helyet a BMF VSE-ből Tósoky Zsófia – Fülöp Noel, míg az előkelő harmadik helyen a BYC versenyzői Sellei Bence – Schultz Dániel végeztek. A verseny szorosságára jellemző, hogy az első és a negyedik helyezett hajó között mindössze öt pont döntött, miközben az 5. helyen végzett hajó egy utolsó napi korai rajttal távolodott 5 ponttal az élboly mögé.

Az RS Feva osztály hagyományaihoz híven a rendezők kiosztották a legjobb csapatnak járó díjakat is, amelyben aranyérmes a BYC, míg ezüstérmet a VGYE csapata nyerte. A verseny rendezői további különdíjban részesítette a legeredményesebb legfiatalabb hajót (12 év alatti korosztály), amely díjat a Göblyös-Sztrókay Bátor – Náray Borbála (VGYE) páros nyerte, valamint a legeredményesebb női párost, Fekete Szonja – Fekete Hanna (VGYE), és a legeredményesebb vegyes párost, Tósoky Zsófia – Fülöp Noel  (BMF VSE) is díjak várták a parton. A díjakat a Magyar Vitorlás Szövetség főtitkára, Holczhauser András adta át a gyerekeknek, beszédében méltatta mindazt az eredményt, amit az RS Feva osztály létezésének két éve alatt elért.

E hét végén a bajnokság folytatásaként kerül megrendezésre szintén Balatonfüreden az RS Feva Getronics Eurocup 2019, amely nevezési listáján jelenleg nyolc külföldi egység található. Reméljük a nemzetközi megmérettetésben a hazai egységek kiválóan szerepelnek majd.